Allergi hos din hund? 2021 guide til det bedste foder


Allergi hos mennesker er velkendt og har været i stor fokus de seneste mange år, men er vi de eneste dyr, der kan opleve allergier? Slet ikke – alle dyrearter kan opleve allergier. Men hvad er allergi egentlig?

Allergi hos dyr og mennesker

Når du eller dine dyr oplever allergigener, så er det fordi immunforsvaret reagere på stoffer, der kommer i kontakt med huden eller noget der kommer ind i munden. Og du kan være allergisk overfor mange forskellige ting. Det samme kan din hund.

Det typiske at man kan være allergiske overfor er bestemte madvarer og shampooer, men man kan også være allergisk overfor støv, pollen og lopper. Men du kan selv sige, hvis du er utilpas eller det klør. Det kan din hund ikke. Så hvordan ved du så, at din hund lider af allergi?

Hundens reaktioner på allergi er meget ligesom mennesker, hvor hunden kan klø sig ekstra meget, kaste op eller få rødme på udsatte steder. Hvordan lige netop din hund reagere er meget individuelt, hvor hver enkelt race har deres egne måder at vise deres allergiske reaktioner. 

Der findes meget forskelligt medicin til mennesker, der kan minimere de allergiske reaktioner, men så langt er vi desværre ikke nået med medicinen til hundene. Dog kan man hjælpe hunden ved at ændre på nogle ting, for at se, hvorfor den allergiske reaktion opstår. 

Når man har fundet ud af, hvad hunden er allergisk overfor, så skal man selvfølgelig undgå det så vidt muligt. Ellers kan man give behandlinger, som hjælper over kortere tid, hvis der opstår en kraftig allergisk reaktion. En sidste mulighed er, at give hunden et kosttilskud, som kan hjælpe med at modarbejde det stof, som hunden er allergisk overfor.

Hvilke hunde har størst risiko for allergier?

Det er vigtigt for os at sige, at lige meget hvilken hunderace du har eller skal til at vælge, så kan de alle få allergi. Og hvornår i deres liv, at allergien opstår kan man heller ikke sige noget om. Det kan komme fra de er hvalpe til de ikke er her mere. 

Dog er nogle hunderacer specielt udsatte, når vi snakker om allergiske reaktioner på huden. Det er typisk racerne Settere, Terriere og Retrievere. En anden form for allergi er de respiratoriske allergier, hvor hunden kan få svært ved at trække vejret. Det er mest almindeligt hos de racer der har en lidt flad front, også kaldet for fladskårne racer. Her er racerne Pug, Bulldog og Boston Terriers mest sårbare.

Hvad er symptomerne og adfærden ved allergi hos din hund?

Det kan være svært at vide, om din hund har allergiske reaktioner, derfor giver vi dig her en liste, om hvad du skal være opmærksom på.

Øre

 • Symptomer
  • Kraftig lugt; Voks-lignende væske; Svampeinfektion
 • Adfærd
  • Kløe; Gnide sig op ad alting; Rystende hoved

Ansigt

 • Symptomer
  • Rødme; Hårtab omkring ørerne og næsepartiet; Hævelse
 • Adfærd
  • Meget kløe; Gnide poterne mod ansigtet; Nyser meget

Hårlag

 • Symptomer
  • Kraftig lugt; Voks-lignende væske; Svampeinfektion
 • Adfærd
  • Kløe; Gnide sig op ad alting; Rystende hoved

Huden

 • Symptomer
  • Kraftig lugt; Voks-lignende væske; Svampeinfektion
 • Adfærd
  • Kløe; Gnide sig op ad alting; Rystende hoved

Poterne

 • Symptomer
  • Kraftig lugt; Voks-lignende væske; Svampeinfektion
 • Adfærd
  • Kløe; Gnide sig op ad alting; Rystende hoved

Så alt i alt skal du holde øje med følgende:

 • Opkast
 • Diarre
 • Kløe
 • Rød og irriteret hud
 • Hævelse på kroppen
 • Hunden kradser og slikker konstant på kroppen
 • Hunden bider i huden
 • Hunden undgår noget mad, som den plejer at elske
 • Tungt åndedræt
 • Problemer med at trække vejret
 • Gispen efter vejret
 • Hunden snorker unormalt
 • Løbende øjne
 • Løbende næse

Falsk alarm

Nu har vi listet en masse symptomer op og det kan få enhver hundeejer til at frygte, at deres hund er syg. Men frygt ej. Disse symptomer kan også komme ved mange andre ting og er helt naturlige for en hund. En af grundene til at din hund kan have nogle af symptomerne kan være, at det er blevet meget varmt i vejret eller at hunden har fået mere motion end den plejer. 

Hvis det står på i et længere stykke tid vil vi stærkt anbefale at du får din hund til dyrlægen, for de er de eneste, der kan sige, hvad der er galt med din hund. Det kan være intolerance overfor noget mad eller det kan være, at hunden har problemer med helbredet.

Du kender din hund bedst og hvis den har fået konstateret allergi, så ved du hvilke symptomer du skal kigge efter. Og hvis symptomerne opstår, så kan I begynde på en behandling, der kan hjælpe din hund. Hvis du ved, at din hund er allergisk overfor noget mad, så kan du kun finde ud af, hvilke madvarer ved at eliminere hver enkelt ingrediens og se, hvornår den allergiske reaktion ophører.

Type af allergier

Der findes hovedsageligt tre typer af allergier, som din hund kan lide af. Det kan være hudallergi, allergi overfor noget mad og så allergier overfor noget i jeres miljø.

Allergi overfor madvarer

Ligesom os mennesker, så kan hunde også være allergiske overfor forskellige fødevare. Det er ikke til at sige, at nogle racer er der større risiko for allergi overfor fødevare end andre racer. Hvis vi kigger på hvad de meste hundefoder indeholder, så er oksekød, majs, æg, kylling, mælk, hvede og soja. Disse ingredienser kan også findes i forskellige godbidder, så hav lige det i baghovedet, hvis du prøver at finde ud af, hvad din hund er allergisk overfor.

Allergi overfor fødevare giver hunden de samme symptomer som hos os mennesker. Her snakker vi om diarré og opkast. I svære tilfælde kan der også forekomme hævelse i ansigtet.

Hudallergi

Hudallergi kan ofte ses i pelsen eller på huden. Rødme eller kraftig kløe er de mest normale tegn på, at der er noget, som irriterer huden. Det kan stamme fra den shampoo du vasker din hund i, men kan også være opstået, ved at din hund har badet i en sø, hvor der har været nogle alger, som hunden ikke har kunne tåle.

Miljøallergi

Den sidste allergiform er allergi overfor det miljø hunden færdes i. Her kan hunden være allergisk overfor de samme ting som os mennesker, hvor pollen blandt andet kan være en risiko for allergi. Skimmel er også noget der kan give allergi til din hund, men hvis du kan holde din bolig ren og færdes i områder, hvor der er rent, så minimere du risikoen for, at din hund bliver udsat for skimmel.

Pollen er sværere at have med at gøre. Det er overalt udenfor og kan også blæse ind i din bolig ved bare et enkelt åbent vindue. Pollensæsonen er typisk værst i foråret, men der kan findes pollen i naturen næsten hele året.

For det meste, så kan miljøallergien ses på poterne og i ørerne, men der kan også blive vejrtrækningsproblemer, som i sidste ende kan give hoste og nysen hos din hund.

Nu er du klar til at tage stilling til, hvilke produkter du kan investere i, for at din hund får det rigtige foder og hvad du kan gøre, for at minimere allergigenerne. Vores anbefalinger til allergivenlige produkter til hunde kommer her.

Allergy Aid for Dogs

Det første produkt vi på vielskerdyr.dk gerne vil anbefale er Allergy Aid for Dogs. Nu har vi skrevet en del om allergier fra hundens miljø og her er pollen en af de værste fjender. Med dette produkt kan du hjælpe din hund med at styrke sig mod pollen, fordi disse godbidder indeholder ingredienser, der styrker og støtter din hund indefra.

Disse bløde godbidder styrker ikke kun din hund overfor miljøalliger, men kan også hjælpe på hud- og fødevareallergier. Ingredienserne i Allergy Aid for Dogs styrker hele immunforsvaret og indeholder de sunde fiskeolier og græskarfrø. Samtidig indeholder godbidderne godt med Omega-3, DHA og EPA.

Som prikken over i’et, så har godbidderne smag af kylling og bacon, som langt de fleste hunde elsker. Doseringen er 2 godbidder dagligt til hunde under 9 kg. Hunde fra 9-27 kg. må gerne få 4 godbidder om dagen, mens hunde over 27 kg. skal have 6 godbidder dagligt.

Kunderne elsker produktet og siger, at de kan se en tydelig positiv virkning på deres hunds allergi. Og med en vurdering på over 4 stjerne er der ikke noget at tage fejl af. Et rigtig fint produkt til en god pris. Du finder Allergy Aid for Dogs hos Animigo lige her.

Essential Nautical Living

Det første allergivenlige hundefoder som vi gerne vil anbefale er Essential Nautical Living. Foderet er fra Essentials og kvalitet er i verdensklasse. Når Essential går i gang med at udvikle produkter, så gør de det aldrig halvhjertet. Og det har vi fået resultatet af her, med Essential Nautical Living. 

Essential Nautical Living er uden korn, hvilket er meget populært i øjeblikket og det skader aldrig at vælge foder uden korn. Med dette foder er Essential ikke gået på kompromis, for du kan give det til voksne hunde i alle racer. Essential Nautical Living indeholder både lækker frisk laks, ørred, sild og fisk der er i sæson. 

Dette giver også hundefoderet en høj andel af de sunde fiskeolier, som giver en masse gode eftervirkninger hos din hund. De store mængder af Omega-3 fedtsyrer kan blandt andet give bedre hud og pels, så hunde der har problemer med huden og pelsen kan også godt spise dette foder.

Dette foder følger Essentials Behavioural Optimizing Foods (BOF) princip og princippet går ud på, at holde din hunds blodsukker stabilt. Det er nemlig både stressende og usundt for din hund at blodsukkeret går op og ned hele tiden. BOF er udviklet over mange år og giver en hel ny og høj standard for kvaliteten af hundefoder.

Hvordan sikrer Essential så, at blodsukkeret er stabilt i deres foder? Det gør de gennem utallige test af forskellige blandinger, hvor de er kommet frem til, at en høj andel af de friske proteinkilder, såsom fisk, giver meget høj ernæringsværdi. Ernæringen er faktisk også højere end andre brands, for tilberedningen foregår ved lave temperaturer og dermed bevare foderet mest mulig næring. 

Essentials har dette allergivenlige foder i 3 kg. og i 12 kg. Du kan købe det fremragende foder fra Essential til din hund lige her.

Essential Estate Living

Den næste omgange allergivenlige hundefoder vi gerne vil anbefale til dig er også fra Essential. Essential Estate Living følger ligesom Essential Nautical Living BOF-princippet, så din hunds blodsukker er dejligt stabilt før, under og efter den har spist dette foder.

Essential Estate Living indeholder kød fra fritgående britiske lam og hjorte og kan spises af alle voksne hunderacer. Foderet er tilpasset et normalt aktivitetsniveau, så flest mulige hunde kan få glæde af maden. Lammet er fra Storbritanien og ikke New Zealand, da Essential går meget op i miljøet og vil gerne lave mad med lokale råvarer.

Essential anbefaler at man også kan variere din hunds mad, hvor du giver Essential Estate Living den ene dag og Essential Nautical Living den næste dag. Essential Estate Living findes også i både 3 kg og 12 kg. Du kan finde foderet lige her.

Essential har også en version til ældre hunde. Essential Older er tilpasset de ældre hunde, så de for høj livskvalitet selvom de er oppe i årerne. Du kan købe dette allergivenlige foder til ældre hund lige her.

Hike Nature Sensitive Kornfri Hundemad

Det næste mærke af allergivenlig hundefoder er Hike. De har udviklet deres Hike Nature Sensitive efter deres klare principper og faste værdier. De vil gerne have, at man er helt sikker på, hvad ens hundefoder indeholder, så derfor er deres hundefoder lavet af velsmagende naturlige ingredienser og altid med et højt indhold af kød.

Hike bruger ingredienser af højeste kvalitet og bruger kød fra fritgående dyr, når det er muligt. Ligesom Essential, så går Hike også ind for at lave deres mad med lokale råvare, så de bruger kun bæredygtige fisk fanget rundt omkring Danmark. Hike er produceret i Danmark, der både sikrer sikkerheden, råvarerne og kontrollen med foderet. 

Hike Nature Sensitive er godt til hunde med en tendens til at få allergi som røde ører og poter, kløe og mindre hotspots. Hike Nature Sensitive er også godt til hunde med sarte og følsomme maver og det kan gives til alle racer i alle størrelser.

Ingredienserne i Hike Nature Sensitive er sammensat med et fokus på hundens pels, hud og en skånsom fordøjelse. Hike Nature Sensitive indeholder årstidens havfisk, lam og æg i højeste kvalitet. Der er hverken ris, majs eller korn i Hike Nature Sensitive og derfor er dette foder perfekt til sensitive hunde.

Du kan købe Hike Nature Sensitive til din hund lige her.

1st Choice Sensitive Skin & Coat Senior

Det sidste foder til hunde med allergi som vi gerne vil anbefale er 1st Choice Sensitive Skin & Coat Senior. Produktet er udviklet til voksne hunde i alle racer og kan bruges fra 1 år og opefter. 1st Choice Sensitive Skin & Coat Senior er baseret på lam og foderet kan også bruges af ældre hunde eller hunde der har en tendens til overvægt.

Det er ikke kun lam, som giver protein til denne blanding, for der også fisk i foderet, som giver din hund en sund hud og smuk pels. Valget af tørret lam er lavet, fordi lam er meget mild for hundemaver og det derfor kan spises af hunde med sarte maver. Foderblandingen indeholder også et højt indhold af Glucosamin, der giver god støtte til hundens led og knogler.

1st Choice Sensitive Skin & Coat Senior har fravalgt ingredienser som majs, soja og hvede, da disse produkter er hårde for maven hos hundene. 1st har også fravalgt at bruge animalsk biprodukt, kunstige konserveringsmidler, farvestoffer og tilsætningsstoffer.

Vil du have 1st Choice Sensitive Skin & Coat Senior, så kan du købe det ved at klikke lige her.

Afsluttende bemærkninger

Har din hund allergi eller mistænker du allergi, så har du her fået en grundig beskrivelse af, hvad du skal kigge efter. Vi har også givet dig vores bedste anbefalinger til kosttilskud og foder, så vi håber, at både dig og din hund kan leve uden gene fra allergier. 

Hvis du har spørgsmål eller gerne vil vide mere, så kan du skrive en mail til os ved at trykke lige her.

Martin

Jeg har altid elsket dyr og derfor har jeg både en kat og en lille hund. Hunden er en blanding mellem racerne Mops/King Charles og bomuldshund. Jeg har altid vil give mine dyr det bedste og derfor deler jeg også mine erfaringer med jer gennem mine artikler. Målet for mig i mine artikler er, at sprede det gode budskab, så dyrene får de bedste vilkår og det bedste liv.

Seneste artikler