Allergi hos din kat? De bedste løsninger


I de seneste år er vi blevet mere og mere opmærksomme på vores velvære og aldrig før er så mange danskere blevet konstateret allergiske overfor en eller flere ting. Det kan både være pollenallergi eller det kan være overfølsomhed, når vi indtager forskellige fødevarer.

Særlig fødevarer og deres allergiske reaktioner er vi begyndt at fokusere meget på og derfor er hylderne i supermarkederne også begyndt at bugne med forskellige allergivenlige fødevarer, som ellers var ønsketænkning før.

Hvis vi for eksempel tager glutenallergikere. Tidligere var det næsten umuligt at finde mel uden gluten og det var da helt umuligt at tage til bageren og få noget brød med hjem, der ikke var fyldt med gluten. Det er helt ændret nu, hvor de store supermarkeder har hele hylder fyldt med glutenfrie produkter og prisen er til at betale. Bageren er også begyndt at have et udvalg til glutenallergikere, så de også kan nyde godt af en tur ved bageren søndag morgen.

Når vi danskere selv begynder at få fokus på allergier og hvordan vi kan undgå at få udbrud, så er det naturligt at vi også begynder at tænke på vores pelsede venner. For det er nemlig ikke kun mennesker der lider af allergier. Vores husdyr kan lige så nem rammes af allergier, men de har desværre bare ikke samme måde at sige det på.

De mest almindelige allergier hos katte er foderintolerance, hvilket vil sige, at kattene ikke kan tåle noget bestemt foder. Den lidt mere tekniske forklaring er, at ved foderintolerance reagerer immunforsvaret hos din kat meget overdrevent på nogle forskellige ting i foderet. Det er samme problem som vi mennesker oplever som allergikere. Hvis en laktoseintolerant drikker en almindelig liter mælk, så får personen også voldsomt ondt i maven, da immunforsvaret går helt amok og tror, at den er ved at blive forgiftet.

Tegn på at din kat lider af foderintolerance

Der er nogle tegn som du kan kigge efter, før du tager din kat til dyrlægen, for at få tjekket efter foderintolerance. For det første kan du kigge efter om din kat er begyndt at klø sig meget og sikret dig, at det ikke er på grund af lopper eller på grund af en speciel årstid.

Du kan også kigge efter om din kat er begyndt at slikke sig meget omkring sine poter eller bugen, så den mister håret i området. Du kan også kigge efter små sår, da over 60% af katte med foderintolerance har små sår eller er rød – enten på kroppen eller i hoved- og halsregionen.

De sidste tegn på foderintolerance er, at din kat døjer meget med øjenbetændelse, som ses ved udflåd fra kattens øjne. Et sidste tegn på foderintolerance er, at kattens pels er meget fedtet eller er fyldt med skæl. Katte er utrolig renlige og vil gøre alt for at have den pæneste pels. Men hvis din kat har fedtet pels eller skæl, så vil du lægge mærke til det med det samme, når du stryger katten. Du får både fedtede fingre af det og samtidig kan du få skæl på fingerende.

Hvad kan jeg gøre for at løse problemet?

Hvis din kat har nogle af disse tegn på foderintolerance, så anbefaler vi, at du tager din kat til dyrlægen, så de kan undersøge den. Normalt hvis der er mistanke om foderintolerance fra dyrlæges side, så vil de igangsætte en behandling mod hudbetændelse.

Hudbetændelse kommer normalt fra bakterier i huden, som har startet en betændelse i huden. Hvis denne behandling hjælper, så er det ikke foderintolerance, men derimod en hudbetændelse, som er meget normalt hos katte – specielt dem der får lov at løbe rundt udenfor.

Hvis det derimod ikke hjælper, så igangsætter dyrlægen en proces i tre faser, for at fastslå om det er foderintolerance.

Step 1 er at fodre katten med et foder, hvor der er et ikke-allergifremkaldende protein i. Det skulle gerne gøre, at katten lader være med at klø sig i pelsen, så de små sår forsvinder.

Step 2 er at teste forskellige andre proteinkilder. Hvis katten begynder at klø sig igen, så kan man med stor sikkerhed sige, at katten lider af foderintolerance.

Step 3 er at lave en provokation af forskellige proteinkilder, hvor du med 10 dages mellemrum giver katten noget nyt foder med forskelligt protein i. Hvis katten begynder at klø sig, så er denne form for protein udelukket. På denne måde finder dyrlægen ud af, hvilke proteinkilder som din kat godt kan tåle og hvilke den skal holde sig langt væk fra.

Step 3 bliver dog udelukket af mange katteejere, da de er fint tilfredse med allergifoderet og ikke er interesseret i, at udsætte deres kat for mere kløe end højst nødvendigt.

Foder til katte der lider af foderintolerance

Hvis din kat har fået konstateret foderintolerance, så har den stadig et lang og dejligt liv foran sig. Så længe du holder dig væk fra foder med de proteinkilder som step 3 har vist negative. Hvis du ikke vil gå igennem step 3, så kan du bare holde dig til allergivenligt foder. Vi vil nu komme med nogle bud på, hvilke allergivenlige foderblandinger din kat kan spise, hvis den er overfølsom overfor noget protein.

Flaxseed Oil fra Animigo

Vi starter ud med noget, der ikke er foder, men derimod et allergitilskud. Flaxseed Oil er navnet og det er et allergitilskud proppet med den gode hørfrøolie, som har en god lindrende effekt på allergigener. Allergitilskuddet kommer i nogle små bløde piller i gel, som gør det nemt for din kat at få dem spist.

I Flaxseed Oil er der udover hørfrøolie også rigtig mange mineraler, vitaminer og Omega-3. Alt i dette tilskud er lavet til at hjælpe din kat med at modstå reaktionerne på allergi. Det kan også hjælpe på din kats hud, pels, led, knogle og en masse andet godt.

Flaxseed Oil kan også bruges, hvis der kun er tale om en miljøallergi, såsom pollenallergi. Her kan du give disse softgels til din kat i perioder, hvor pollentallet er meget højt. Anbefalingen lyder på én pille dagligt i den periode, hvor allergien står på.

Hvis din kat gerne vil hjælpes lidt ekstra eller også lider af for eksempel pollenallergi, så er Flaxseed Oil lige noget for jer. Du kan købe allergitilskuddet hos Animigo lige her.

Royal Canin Veterinary Diet Anallergenic

Det første allergivenlige foder til katte vi gerne vil anbefale, er Royal Canin Veterinary Diet Anallergenic. Royal Canin er en af de største producenter af foder til hunde og katte i Danmark og med god grund. Deres foder er i en god kvalitet til en overkommelig pris.

Royal Canin Veterinary Diet Anallergenic er udviklet specielt til voksne katte der lider af allergier. Enten foderintolerance eller miljøallergier såsom pollenallergi. Der er tilsat ekstra gode næringsstoffer, så din kat får den perfekte støtte på rejsen til en flot hud og pels.

Udover at være allergivenligt, så er det nemt for din kat at fordøje og så synes kattene at foderet smager fantastisk. Det er især vigtigt at smagen er god til katte med foderintolerance, fordi kattene nogen gang selv antager, at de får ondt i maven, fordi de spiser deres tørkost.

Derfor er det også vigtigt, at du udelukkende fodre med dette foder, da din kat ellers ikke kan finde ud af om foderet giver maveproblemer eller ej. Hvis du er fan af Royal Canin og din kat har foderintolerance, så er Royal Canin Veterinary Diet Anallergenic det perfekte match. Du finder foderet ved at klikke lige her.

Eden Original Cuisine kattefoder

Vi har først anbefalet Eden til hunde og du finder vores anmeldelse lige her.

Eden laver også fantastisk kattemad, hvor det sammen princip gælder. Eden vil lave foder til dyrerene som det var dengang dyrene var vilde. Her levede kattene for det meste af kød fra andre dyr og en smule frugt, grøntsager og urter. Derfor har Eden udviklet deres 85/15 princip, hvor 85% af foderet er lavet af kød, hvor de sidste 15% består af urter, grøntsager og frugt der giver de bedste vitaminer.

I Eden Original Cuisine kattefoder består kødet af kylling, laks, sild og and som alle er gode proteiner, som næsten ingen katte er intolerante overfor. Derfor kan både killinger og voksne katte spise dette foder. På grund af sammensætningen af kød, grøntsager, urter og frugt, så er der ingen korn eller nogen form for gluten i deres foder. Dette er med til at give det bedste til katten, uden at bekymrer sig om glutenallergi.

Eden Original Cuisine kattefoder indeholder samtidig et højt indhold af taurin, der er en vital del af næringen hos en kat for at den får det bedste helbred. Derudover indeholder foderet også præbiotika, der skal hjælpe din kat med fordøjelsen.

Urterne giver de bedste vitaminer og mineraler, der hjælper din kat med at få den optimale optagelse af foderet, hvor laksen og silden giver det sidste skud af omega 3.

Hvis denne fantastiske foderblanding lyder som noget for dig og din kat, så kan du købe det lige her.

Eden Country Cuisine kattefoder

Eden har også lavet en udgave af deres kattefoder, hvor der ikke er sild og laks. Derimod er der i Eden Country Cuisine kattefoder lækkert andekød, frisk lammekød, hjortekød og kaninkød. Princippet er det samme, hvor 85 % af foderet er fra kød og de sidste 15% kommer fra grøntsager, urter og frugt.

Der er også alle de andre gode ting i denne blanding, hvor præbiotika er tilsat og der stadig ingen gluten er til stede. Hvis du vil have denne variant fra Eden, så kan du købe Eden Country Cuisine kattefoder lige her.

Afsluttende bemærkninger

Det var hvad vi havde valgt at anbefale til din allergiramte kat. Der findes mange forskellige versioner af allergivenligt foder og du kan altid spørge din dyrlæge til råds, inden du begiver dig ud i at købe stort ind. Måske din dyrlæge mener, at en version er bedst til din kat eller måske er din kat meget speciel og kan ikke tåle de proteinkilder, som almindelig allergivenligt foder har.

Derfor anbefaler vi, at du snakker med dyrlægen om dit valg, inden du køber hjem.

Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller idéer til emner vi skal skrive om, så er du velkommen til at skrive til os på kontakt@vielskerdyr.dk.

Martin

Jeg har altid elsket dyr og derfor har jeg både en kat og en lille hund. Hunden er en blanding mellem racerne Mops/King Charles og bomuldshund. Jeg har altid vil give mine dyr det bedste og derfor deler jeg også mine erfaringer med jer gennem mine artikler. Målet for mig i mine artikler er, at sprede det gode budskab, så dyrene får de bedste vilkår og det bedste liv.

Seneste artikler