Glutenfri hundefoder – Din guide til det bedste glutenfri alternativ


Både mange mennesker og dyr har problemer med at spise gluten. Men hvad er gluten egentlig for en størrelse? Gluten er et protein, som findes i mange forskellige kornsorter. De meste kendte kornsorter, der indeholder gluten er hvede, havre, byg og rug. Betyder det så, at man ikke kan få hverken franskbrød eller rugbrød, når man ikke kan tåle gluten? Heldigvis ikke, for vi kan i nutidens Danmark finde ud af, at spalte kornet, så vi får udskilt gluten fra kornet og så kan alle spise det igen.

Men hvad gør gluten egentlig godt for? Gluten gør, at en dej bliver dejlig elastisk, når den bliver æltet og er derfor rigtig dejlig at arbejde med, når der bages brød. Men mange mennesker og hunde er glutenallergikere og har sygdommen cøliaki, der altså betyder, at de ikke kan tåle gluten.

Mange hunde er efterhånden allergiske overfor gluten og derfor er producenterne begyndt at lave mere og mere foder, hvor gluten ikke indgår. Der er mange forskellige slags foder, som ikke indeholder gluten. Vi har tidligere skrevet om BARF, hvor du kan finde vores artikel lige her

BARF er en af mulighederne, når man gerne vil undgå gluten. Det er næsten udelukkende kød og derfor bliver der ikke tilsat nogen form for korn, der kan have gluten i sig. Vi har også tidligere skrevet om vådkost, hvor der som oftest heller ikke er gluten i. Du kan læse mere om vådkost lige her

Men hvis du holder fast i, at din hund skal have tørkost, så er der også muligheder for det. Vi har haft glutenfri brød-produkter til mennesker i årevis, fordi vi kan fjerne gluten fra kornet. Nu er turen så kommet til dyrenes mad. Derfor kan du også få mange forskellige slags tørkost, der er glutenfri. Nogle af produkterne indeholder stadig korn, men de har fået fjernet deres gluten, så hunden ikke får det dårligt af maden.

Men hvorfor den modstand mod gluten? Nogle giver deres hunde glutenfri foder, fordi hunden ikke kan tåle det. Der kan være symptomer på en allergisk reaktion hos hunden, eller den kan få rigtig ondt  maven og have tynd afføring over længere perioder.

Andre symptomer kan være vægttab, træthed, svaghed, problemer med pelsen, forstoppelse eller opkast. Mange af symptomerne er de samme som hos mennesker, der er allergisk overfor gluten. Hvis din hund har disse symptomer, så kunne det være en idé at afprøve noget af det glutenfri foder vi vil anbefale i denne artikel.

Andre giver glutenfrit foder fordi de mener, at en hund ikke naturligt er bygget til at spise korn. Begrundelsen er, at ulven, som hunden stammer fra, ikke spiser korn. Det er i og for sig ikke helt rigtigt, for selvom ulven er et rovdyr og kun spiser andre dyr, så spiser ulven også mavesækken på byttedyret. Hvis ulven har nedlagt en hjort, så spiser den også det korn, som hjorten har spist. Dermed er det også naturligt for hunden at få lidt kornprodukter.

Selvom mange er gået over til glutenfri foder, så er det stadig et klart mindretal af hundene, som rent faktisk døjer med glutenallergi. Hvis du mistænker glutenallergi, er det altid godt at få bekræftet med en snak hos dyrlægen.

Hunden kan nemlig langt nemmere have allergi overfor forskelligt kød, fisk, soja, æg eller mælkeprodukter. En undersøgelse i det anerkendte tidsskrift Veterinary Dermatology har man lavet en grundig undersøgelse af hunde med allergier. 

Ud af de næsten 300 hunde, var det kun 15% der havde allergi overfor gluten. Det vil altså sige, at 85% af alle de allergiske reaktioner er kommet på baggrund af andre forhold, hvor gluten slet ikke har været en medvirkende faktor. Derfor kan du trygt give din hund gluten, hvis den ikke har nogle symptomer. 

Hos Vuffeli.dk har de gjort det nemt og overskueligt for dig som hundeejer, at vælge det rigtig foder. Inde på deres hjemmeside kan du vælge og fravælge forskellige ting, hvis din hund er allergisk overfor noget. Hvis du er i tvivl om korn til din hund er et god eller dårlig idé, så kan du se denne video fra Vuffeli.

Normalt er korn altså ikke farligt for din hund. Men hvis du er blevet inspireret til at prøve Vuffeli, så kan du klikke lige her og få en gratis foderpakke sendt direkte hjem til dig. Du bestemmer helt selv hvad hundefoderet skal indeholde og Vuffeli giver sine anbefalinger undervejs. Klik på linket eller billedet herunder og du kommer videre til din gratis prøvepakke fra Vuffeli.

Vuffeli har kun gode råvarer og høj kvalitet. Derfor er du også sikker på, at hvis du får glutenfrit foder fra dem, så er foderet stadig i højeste kvalitet, selvom det ikke indeholder gluten.

Hvordan skifter jeg til glutenfrit foder?

Hos vielskerdyr vil vi rigtig gerne have, at hunden får den bedste oplevelse med at skifte til sit nye glutenfri foder. Derfor har vi nogle anbefalinger til, hvordan du bedst og mest nænsomt kan skifte fra dit gamle hundefoder til dit nye glutenfri alternativ.

Når du skal i gang med det nye foder, så anbefaler vi, at du går stille og roligt i gang. Vi ser gerne en overgangsperiode på op til en uge, hvor du i starten blander en lille smule af det nye foder i det gamle. I løbet af ugen giver du mere og mere af dit glutenfri foder til hunden og skruer ned for det gamle foder. Efter 5-7 dage kan du begynde kun at servere det nye glutenfrie foder.

Grunden til den langsomme overgang er for at skåne hundens mave. Hvis den i forvejen bøvler lidt med maven fordi den er allergisk overfor gluten, så hjælper det ikke ved at skifte direkte fra en type foder til en anden. Så vil hunden få endnu mere mavepine og vil måske ikke spise det nye foder, fordi den tror, at det er foderet der giver hunden ondt i maven. Derfor anbefaler vi overgangen på en uges tid.

Det er vigtigt, at du ikke overfodrer hunden i overgangsperioden, men kun giver den anbefalede daglige dosis. Hvis du overfodrer risikere du at give din hund endnu flere problemer med maven eller at den bliver overvægtig. Derfor skal du huske at din hund skal overholde sit kalorieindtag – også i overgangsperioden.

Hvis du giver mange godbidder skal du huske at regne dem med i hundens daglige kalorieindtag. Ellers ender du ud med en overvægtig hund og det er ikke rart for hverken hunden eller dig. Du kan læse mere om foder til overvægtige hunde ved at klikke lige her.

Vi vil nu give vores anbefalinger til forskellige glutenfri alternativer til din hunds foder.

Tørkost

Som sagt giver mange tørkost til deres hund, for det sviner mindst og er også den billigste måde at give hunden mad. Men det er også her, hvor der er størst risiko for at støde ind i foder som indeholder gluten. Derfor vil vi give dig nogle anbefalinger til glutenfri tørkost.

First Buddy Puppy

Det første glutenfri hundefoder vi vil anbefale er First Buddy Puppy. First Buddy laver hundefoder i Super Premium kvalitet og du er derfor altid sikker på, at deres hundemad er af allerhøjeste kvalitet. First Buddy Puppy er et fuldkostfoder til hvalpe af alle racer. Du kan give dette foder til din hund helt op til deres 1 års fødselsdag. 

Indholdet i First Buddy Puppy er specielt udviklet, så indholdet af calcium, fedt og proteiner er helt efter anbefalingerne for, hvor meget en hvalp skal have. Et ekstra plus ved First Buddy Puppy er, at du også kan give det til din tæve hund, hvis hun er gravid og venter hundehvalpe. Foderet giver nemlig også den optimale forberedelse til fødslen, hjælper med diegivning og tæven har mere overskud til hvalpene, når de er født. 

First Buddy Puppy er blandt andet lavet af and og kanin, men indeholder også gode kvalitetsingredienser som omega olie 3 fra vildlaks, ærter, lucerne, krydderurter og ris. Blandingen giver det perfekte foder til hvalpe af alle racer. 

Vi hører altid at omega fedtsyrerne er gode for både os mennesker, men også for dyr. Men hvorfor? Omega 3 fedtstofferne i First Buddy Puppy giver hunden en flot hud, en blank pels og gør, at hunden fælder i de normale mængder. Grunden til at First Buddy har valgt vildlaks er fordi opdrættede laks og deres omega fedtsyre kan misfarve huden og pelsen med kunstige og skadelige farvestoffer.

Hvis First Buddy Puppy er noget for dig og din hvalp, så kan du købe det ved at trykke på posen eller ved at klikke lige her. Poserne kan fås i både 7 kg og 14 kg. 

First Buddy Adult High Energy

Vores næste anbefalinger er også fra First Buddy. Denne variant er tiltænkt hunde med et højt energiniveau og har derfor mere omsætteligt energi pr. kg. end andet foder har.

First Buddy Adult High Energy er ideelt til jagthunde, hvor der bruges meget energi eller til hunde der går til sport som for eksempel agility. Hunde der udover dette har et større energibehov end normale hunde, så derfor har First Buddy Adult High Energy taget højde for disse hunde og udviklet dette fantastiske foder. Glutenfri naturligvis. 

First Buddy Adult High Energy har mere energi end andet foder. Men hvor kommer energien fra? Den kommer fra proteinet, hvor proteinindholdet er på hele 32%. Fedtindholdet er også højere end normalt, da det er på 22%. Men det høje fedtindhold er givet med vilje, for aktive hunde har brug for mere fedt end den almene hund.

First Buddy Adult High Energy indeholder meget kød og 83% af proteinkilderne kommer fra kød. I denne foderblanding er der mest smag og kød fra and og kanin, mens der også kommer noget fra kylling og laks. Som med First Buddy Puppy kommer omega 3 fra vildlaks, der ikke kan misfarve huden eller pelsen, men derimod hjælper den med at se flot og blank ud.

Fordi First Buddy Adult High Energy er lavet af så gode råvarer, så er foderet også rigtig godt at give til sensitive hunde, der ikke spiser hvad som helst. 

First Buddy Adult High Energy indeholder foruden and, kanin og kylling også omega 3 fedtsyre og olie fra vildlaks, ærter, krydderurter, lucerne, ris og kartofler. I denne blanding er der også tilsat grønlæbet musling, der giver foderet en god mængde glucosamin. Hos aktive hunde skal der passes på leddene og her hjælper glucosamin meget.

Hvis du har en aktiv hund, der skal have glutenfrit foder, så er First Buddy Adult High Energy et rigtig godt bud. Klik på billede eller tryk lige her for at købe produktet. Hundefoderet kan købes i 7 kg. og 14 kg. 

First Buddy har også lavet et glutenfrit alternativ til almindelige hunde og overvægtige hunde. Det hedder First Buddy Senior Light og du kan læse vores anbefaling af foderet lige her.  

Eden Fish Cuisine

Det sidste tørkost vi gerne vil anbefale er fra mærket Eden og hedder Eden Fish Cuisine. Det er hundefoder, der både kan bruges hvalpe og fuldvoskne hunde. Som alt andet vi anbefaler hos vielskerdyr, så er Eden Fish Cuisine et højkvalitets hundefoder og denne variant er også uden korn. 

Eden kører med et princip der hedder 80/20, hvor Eden Fish Cuisine består af 80% kød og 20% frugt og grøntsager. Som navnet angiver, så kommer kødet i denne foderblanding fra fisk. Men det er tilfældige fisk, der ryger i posen.

Kødet er af højeste kvalitet og indeholder blandt andet skotsk laks, torsk der er i sæson, Nordatlantisk sild, rødspætte, kulmule, kuller og Pollock, hvis det bliver fanget ved dagens fangst i farvandet ud for Storbritannien.

Det gode ved Eden Fish Cuisine er, at det er komplet fri for korn og har et højt indhold af protein fra fiskene. Samtidig er der ikke særlig mange kulhydrater, fordi resten af foderet består af frugt og grøntsager. Det er en meget allergivenlig foderblanding, for der er hverken korn, gluten eller hvide kartofler i. Kvaliteten af fiskene er så højt, at det kan bruges som menneskeføde og så indeholder foderet meget omega 3 og omega 6 fedtsyre, der kommer fra laksen og silden. 

Eden Fish Cuisine kan også bruges til aktive hunde, da foderet både indeholder glucosamin, chondroitin og MSM. Alle stoffer er kendt for at vedligeholde leddene på hunden.

Hvis Eden Fish Cuisine er noget at prøve for dig og din hund, så kan du købe det ved at trykke på billedet eller klikke lige her.

Vådkost

Vådkost er endnu en fodermetode, som man kan bruge hos sin hund, hvis man gerne vil undgå gluten. Meget af det vådkost der bliver solgt i Danmark er nemlig helt uden gluten. Vi vil her kort komme med nogle anbefalinger. 

Delicious Organic Wet Food – Fårekød

Delicious Organic Wet Food går utrolig meget op i både dyr og miljø. Derfor er det en lille fabrik, der kun kører på grøn energi og bruger udelukkende økologiske og lokale ingredienser i deres produkter.

Alt protein fra Delicious Organic Wet Food – Fårekød kommer igennem fårekødet og den ene kilde til protein giver sarte maver en fordel, fordi de kun skal fordøje en slags protein.

Hvis du vil læse mere om Delicious Organic Wet Food – Fårekød, så kan du læse den fulde beskrivelse i vores artikel om vådkost lige her.

Du kan købe denne fabelagtige vådkost til din hund lige her eller ved at trykke på billedet.

Hvis du vil læse om andre varinter af vådkost uden gluten kan du læse vores artikel Dåsemad til hunde – Derfor er det godt til din hund!. Alt hvad vi anbefaler i denne artikel er også glutenfri. Du kommer til artiklen ved at klikke lige her.  

Hvis Delicious Organic Wet Food – Fårekød lyder som noget for dig, så kan du købe det ved at trykke på billedet eller klikke lige her.

BARF

Det sidste glutenfri alternativ vi gerne vil anbefale er BARF. BARF står for Biologically Appropriate Raw Food og består næsten udelukkende af råt kød. Der er kun plads til mineraler og vitaminer ud over kødet, så derfor er der selvfølgelig heller ingen kornprodukter eller gluten i.

MUSH Vaisto – Lilla – Kalkun, Kylling & Rensdyr

Det BARF-foder vi har valgt at anbefale er fra MUSH. Efter vores overbevisning, er MUSH et af de førende mærker indenfor BARF. En finsk mærke, der har som mål, at lave det bedste BARF-foder i verden. Og vi er enige i, at deres produkter er i verdensklasse.

MUSH Vaisto – Lilla – Kalkun, Kylling & Rensdyr er ekstra høj på protein og kan derfor gives til hunde, hvor der ønskes større muskelmasse. Poserne fås i 800 gram og består af ca. 32 kødboller pr. pose. Det er smart, så du kun behøver tage den mængde op, som din hund har brug for. Det meste BARF-foder kommer nemlig fra frost, fordi det behøver næringen bedst muligt i produkterne. 

MUSH Vaisto findes i mange forskellige varianter og alt fra MUSH er lavet efter BARF-princippet. Du kan læse meget mere om BARF og de forskellige varianter hos MUSH i vores artikel BARF – Hundefoder på frost – Din hunds iskolde lækkerier. Du finder artiklen ved at trykke lige her.

Hvis du kunne tænke dig at købe MUSH Vaisto – Lilla – Kalkun, Kylling & Rensdyr, så kan du enten trykke på billedet eller klikke lige her.

Afsluttende bemærkninger

Vi har i denne artikel prøvet at give dig den bedste information omkring hvad gluten er, om det er farligt for din hund og givet dig nogle alternativer til det almindelige hundefoder, hvis din hund skal undgå gluten. 

Vi har både givet dig eksempler på tørkost, vådkost og BARF. Ingen af de anbefalede produkter indeholder gluten og alle produkter er af den højeste kvalitet. Vi håber du har nydt artiklen og vil købe nogle af de produkter vi har anbefalet.

Martin

Jeg har altid elsket dyr og derfor har jeg både en kat og en lille hund. Hunden er en blanding mellem racerne Mops/King Charles og bomuldshund. Jeg har altid vil give mine dyr det bedste og derfor deler jeg også mine erfaringer med jer gennem mine artikler. Målet for mig i mine artikler er, at sprede det gode budskab, så dyrene får de bedste vilkår og det bedste liv.

Seneste artikler