Hundepleje til den gigtplagede hund


Som mange af vores artikler bære præg af, så minder hunden meget om mennesket på rigtig mange punkter. Gigt er desværre også en af lighedspunkterne. Det er en kronisk sygdom hos både mennesker og hunde. Gigt er faktisk den mest udbredte kroniske sygdom vi har hos os mennesker i Danmark. Gigt er nemlig ikke bare gigt. Der findes over 200 forskellige diagnoser, hvor gigt er den overordnede sygdom. 

Hos os mennesker kan vi selv sige, hvis det gør ondt i vores led og gå til lægen. Men hos hunde er det en anden sag. Derfor er du som ejer nødt til selv at holde øje med din hunds helbred og om der er noget i dens bevægelser, som har ændret sig over den seneste tid. 

Ældre hunde kan ofte få en stivhed i kroppen og smerter, hvilket kan være et tidligt tegn på gigt. Det er ikke kun hos mennesker, at gigt er en meget udbredt kronisk sygdom. Det er desværre også sagen hos vores hunde. Man skønner, at 20% af alle voksne hunde over 1 år lider af en eller anden form for gigt, hvor det er 90% af alle hunde over 5 år, der viser tegn på begyndende gigt.

Som det er med os mennesker, så bliver flere og flere hunde diagnosticeret med gigt, jo ældre de bliver. Men behandlingerne for hundegigt er blevet meget mere effektive over de sidste år, så derfor kan et tidligt indgreb fra dyrlægen og medicin hjælpe med at minimere smerterne, så din hund får en smertefri og langt liv – uden gigten der plager.

Det er altså vigtigt, at få hunden til dyrlægen med det samme der er tegn på gigt, for jo tidligere man sætter ind, jo færre smerter kan hunden ende ud med efter endt behandling. Men hvad skal du så være opmærksom på og hvad er tegnene fra din hund på begyndende gigt?

Vi har her sammensat en liste over de mest almindelige reaktioner fra hunden ved tegn på slidgigt:

  • Hunden klæber sig mere op ad ejeren end normalt og frygter for adskillelse
  • Hunden spiser ikke ligeså meget som den plejer
  • Hunden kan blive mere sky overfor mennesker
  • Hunden kan ændre adfærd og til tider blive mere aggressiv end tidligere
  • Hunden er stiv i benene eller er begyndt at halte på nogle af benene
  • Fysisk aktivitet som at hoppe op i sofaen eller ind i bilen bliver vanskeligt
  • Hunden vil undgå at gå på trapper mest muligt
  • Hunden kan få problemer med at rejse sig fra gulvet
  • Hunden kan have mindre lyst til at gå tur eller lege med ejeren
  • Hunden slikker sig meget på leddene eller bider voldsomt i sig selv

Hvis din hund viser tydelige tegn på noget af dette over længere tid, så anbefaler vi, at du kommer til dyrlæge med din hund hurtigst muligt. Mange af symptomerne kan være svære at opdage. Oftest er det adfærden eller hundens gangart, som er det mest tydelige, men hvis hunden halter på to ben, så kan det være svært at opdage.

Men hvad er gigt så?

Den mest almindelige form for gigt hos hunde er slidgigt. Det giver nedsat bevægelighed, smerte og stivhed i leddene. Som sagt tidligere er slidgigt en kronisk lidelse, der giver vedvarende ødelæggelse af vævet i leddene hos din hund.

Normalt er der to knogler, som glider mod hinanden – men der er et tyndt lag brusk mellem knoglefladerne, der gør, at alle stødene fra knoglerne bliver absorberet af den elastiske brusk. Leddet er et lukket kredsløb, hvor der også er væske, der fungerer som smøremiddel til leddene. 

Men når der slides for meget på brusken, så forsvinder det og derfor begynder de to knogleflader at støde direkte mod hinanden – uden stødabsorbering. Det er her smerterne kommer fra og giver stivheden og manglede lyst til bevægelse. 

De mest udsatte steder for de fleste hunde er deres rygsøjle, knæ og albuer. Nogle hunderacer er mere udsat for slidgigt end andre. Det kan blandt andet komme fra skader hos hunden eller stamme fra medfødte misdannelser.

Hvad kan man selv gøre for at mindske gigten?

Der er en række ting du selv kan gøre for at hjælpe din hund mod gigt. Det første er, at tage hunden til dyrlægen med det samme du har en mistanke om gigt. Dyrlægen vil undersøge hunden og muligvis få hunden røntgenskannet, for at få det komplette overblik af hundens tilstand. 

Hvis der konstateres slidtgigt, så kan man gøre nogle ting der kan mindske smerterne hos hunden. Det første er, at undgå hundes vægt stiger. Overvægt er nemlig ekstra hårdt for hundens led og derfor forværres smerterne også, hvis hunden er overvægtig. 

Vi har tidligere skrevet en god artikel om hundefoder til den overvægtige hund. Artiklen finder du lige her:

Foder med et mindre kalorieindhold end det sædvanlige kan hjælpe på vægten, for hos gigtplagede hunde er ekstra motion ikke en mulighed. Derfor anbefaler vi, at hvis din hund er overvægtig og du mistænker slidgigt, så læs artiklen og begyndt på det kaloriefattige hundemad hurtigst muligt.

Let motion kan også være med til at minimere smerterne, men du må endelig ikke gå for hårdt til din hunds motion. Det er blandt andet aktiviteter, hvor hunden jagter en bold etc. Du kan forværre smerterne, hvis din hund får for meget motion, men samtidig kan lette bevægelser af stive led være lindrende for hunden. Små og korte gåture er normalt sundt for din gigtplagede hund. 

Alt efter hvor slemt gigten er, så kan din dyrlæge give dig et nærmere svar på, hvor meget motion din hund skal have. Du kan allerede nu læse videre i denne artikel, for nu vil vi give dig vores anbefalinger til hunde der enten har gigt eller er begyndt så småt at vise tegn på det. Produkterne vi anbefaler er som altid i højeste kvalitet og kan hjælpe din hund til et langt og smertefrit liv.

Animigo Hip & Joint Complex

Det første produkt vi gerne vil anbefale til dig er Animigo Hip & Joint Complex. Det er tabletter der fungerer som kosttilskud og hjælper din hund med at vedligeholde sine led og mobiliteten. Animigo Hip & Joint Complex er såkaldte Premium tabletter, så du kan være helt sikker på, at kvaliteten af disse kosttilskud er helt i top.

I Animigo Hip & Joint Complex er der brugt mange gode og naturlige ingredienser såsom gurkemeje, der hjælper på stive led og gigt. Der er også både chondroitin og glucosamin, der begge er specielt udviklet til hunden for at hjælpe med plejning af leddene. 

Med Animigo Hip & Joint Complex er du sikker på, at din hund har de bedste betingelser for at leve et langt dejligt liv – fri for smerter fra gigten. Kosttilskuddet kan både til kat og hund, og kan sagtens bruges til alle hunderacer. Kosttilskuddet giver samtidig god støtte til aktive hunde, der risikerer, at slide ekstra meget på deres led.

Du kan allerede nu begynde at give kosttilskuddet til din hund, for Animigo Hip & Joint Complex er ikke kun godt som behandling på slidgigt, men er også rigtig godt at give præventivt, så din hund aldrig får problemer med ledgigt.

Som prikken over i’et smager Animigo Hip & Joint Complex af dejlig kylling og er helt uden gluten. Lyder kosttilskuddet som noget for dig, kan du købe det ved at trykke på billedet eller klikke lige her.

Animigo Glucosamin & Chondroitin

Hvis Animigo Hip and Joint Complex var for specefikt, så kan du også få Animigo Glucosamin & Chondroitin. Det er også et kosttilskud, hvor hovedparten består af de to fremragende stoffer chondroitin og glucosamin. Begge stoffer hjælper aktivt på din hunds led og bevægelsesfrihed. 

Chondroitin indeholder også mange gode C-vitaminer, der hjælper til bedre knogler, bedre brusk og stærkere tænder. Samtidig hjælper chondroitin og glucosamin på den aktive livsstil, som nogle hunde har og forebygger på gigten og minimere smerterne, hvis gigten skullen komme.

Glucosaminen hjælper på at styrken brusken hos hunden, så knoglefladerne ikke mødes direkte med hinanden, mens chodroitin hjælper på bevægelsesfriheden. En af de gode C-vitaminer i Animigo Glucosamin & Chondroitin er askorbinsyre og er fremragende for din hunds helbred. Askorbinsyre hjælper på den normale formation af kollagen, som støtter både hud, tænder, brusk og knogler.

Hvis dette utrolig rene kosttilskud lyder som noget for dig, så kan du købe Animigo Glucosamin & Chondroitin lige her eller ved at trykke på bøtten.

Essential The Mobility Blend

Essential The Mobility Blend er det næste kosttilskud vi gerne vil anbefale. Modsat de to kosttilskud fra Animago, så er Essential The Mobility Blend i flydende form. Tilskuddet skal hældes ud over det normale hundefoder, hvor Essential har designet det til at passe perfekt til deres egne foderblandinger. 

Vi har i flere af vores andre artikler anbefalet forskellige foderblandinger fra Essential. Du kan blandt andet læse om noget af deres foder i vores artikel om allergivenligt hundefoder lige her:

Essential har fået mange rigtige gode tilbagemeldinger på deres Essential The Mobility Blend og dette kosttilskud er ekstra godt til slidgigt i og omkring hofteleddet på hundene. Hvis det flydende kosttilskud har vagt din interesse, så kan du finde produktet lige her eller ved at klikke på billedet.

Pure JointAid+ Diætisk kosttilskuds stick

Det næste kosttilskud vi gerne vil anbefale er denne gang som en stick og hedder Pure JointAid+ Diætisk kosttilskuds stick. Firmaet Pure har designet dette kosttilskud til at hjælpe hunde, der har tilbøjelighed eller lider af problemer med leddene og får betændelse i leddene. 

Pure har designet deres Pure JointAid+ Diætisk kosttilskuds stick som en stick, da mange hunde kan have problemer med at ville spise tabletter. Derfor er det lavet som en stick, der får hunden til at tro, at det er en godbid den spiser. 

Som mange af de andre kosttilskud, så indeholder hver stick glucosamin og chondroitin, der støtter leddene og bevægelsesfriheden. Det gode ved Pure JointAid+ Diætisk kosttilskuds stick er, at den også indeholder MSM (methylsulfonylmethan), grønlæbet musling og gurkemeje, der alle er kendte ingredienser til at støtte hunde med led- og bevægelsesproblemer.

Pure JointAid+ Diætisk kosttilskuds stick er lavet af frisk kød, der gør, at hunden nemt kan fordøje godbidden, samtidig med at både smag og aroma er i top. Det gør hunden endnu mere villig til at vil spise kosttilskudet og er derfor unikt i forhold til de andre kosttilskud.

Kosttilskuddet består af hele 65% oksekød, der stammer fra irske græsopdrættede køer. Hvis Pure JointAid+ Diætisk kosttilskuds stick synes som noget for jer, så klik på billedet eller tryk lige her for at købe det.

Green & Wild’s Cornish Fishcakes

Det næste kosttilskud vi gerne vil anbefale er nok det som minder mest om en almindelig godbid. Green & Wild’s Cornish Fishcakes hedder kosttilskuddet og er en kiks med gurkemeje, gulerod og laks. Kosttilskuddet kan både bruges som en helt almindelig godbid, men også som kosttilskud til en gigtplaget hund.

Green & Wild’s Cornish Fishcakes som godbidder til hunde uden gigt hjælper blot til at styrke hundes led, så den i fremtiden ikke får problemer med gigt. Der er intet usundt i kiksen, så hvis du kun bruger dem som godbidder, er der ingen fare for, at din hund bliver overvægtig.

Green & Wild’s Cornish Fishcakes indeholder store mængder af både omega 3 og omega 6, der stammer fra laksen. Det giver din hund i smuk pels og en sund hud. Samtidig hjælper den på hundens stivhed og styrker leddene, så smerterne fra gigten mindskes. 

Gurkemejen er også god for hunden, da gurkemeje er anti-inflammatorisk og hermed hjælper på både en god fordøjelse og på gigt-gener. Gulerødderne er tilsat for at give et højt fiberindhold og samtidig give en masse gode vitaminer. Der er ingen ingredienser i Green & Wild’s Cornish Fishcakes som kan være skadelige for din hund, da der hverken er soja, mælkeprodukter, hvede eller kunstige smag- og farvestoffer.

Som en sidste krølle på halen indeholder Green & Wild’s Cornish Fishcakes hele 80% laks og smager derfor himmelsk for enhver hund. Hvis din hund er svær at få andre kosttilskud i, så er disse kiks et godt alternativ. Du kan købe dem ved at klikke på billedet eller trykke lige her.

Diafarm Glucosamin

Det sidste kosttilskud som vi gerne vil anbefale til dig med en gigtplaget hund er Diafarm Glucosamin. Som navnet antyder, så er det et kosttilskud, hvor hovedparten er stoffet glucosamin. Som beskrevet i de andre produkter, så hjælper glucosamin med til at opbygge og vedligeholde brusken i leddene. 

Det er nødvendigt at få opbygget sundt brusk i hundens led, for hvis hunden har slidgigt, så bliver det medfødte brusk slidt væk og knoglerne begynder at glide direkte på hinanden og der er ikke noget støddæmpende brusk til at tage slagene. Derfor begynder det at gøre ondt på hunden, men det kan undgås ved at opbygge noget nyt brusk. 

I de unge år producerer hunden selv en del glucosamin, men ligesom med os mennesker, så producerer ældre hunde heller ikke alle de nødvendige stoffer. Derfor er et tilskud en god idé. Ikke kun til hunde med gigt, men til alle ældre hunde, for gigt kan hurtigt opstå. 

Men hvorfor er det kun leddene som skal styrkes? Det er ikke kun leddene som skal styrkes hen ad vejen, men både hos hunde og mennesker, er det ofte leddene vi hurtigst får slidt og derfor er glucosaminen vigtig. De fleste hunde når ikke en så høj alder, at andre dele begynder at være slidt så voldsomt ned, at de behøver flere kosttilskud.

Hvis du vil have det rene glucosamin som kosttilskud kan du få det i Diafarm Glucosamin. Du finder produktet ved at klikke på billedet eller trykke lige her.

Afsluttende bemærkninger

Vi har nu gennemgået 6 forskellige slags kosttilskud. Nogle har kun glucosamin, mens andre har en masse andet godt i sig. Hvilket produkt der passer bedst til dig og din hund er op til dig (og måske din dyrlæge), men vi har med denne artikel givet dig overblikket over de bedste kosttilskud til din hund.

Om du vil give det til din gigtplagede hund eller bare præventivt til hunden, så kan alle produkter gives til alle hunde uden der sker noget negativt. Det eneste du sikrer ved at give et af disse kosttilskud til din hund er, at smerterne fra slidgigt enten aldrig kommer eller bliver mindsket markant.
Vi håber du har fundet svar på det du søgte. Hvis du har spørgsmål eller andet, så er du velkommen til at skrive til os på kontakt@vielskerdyr.dk

Martin

Jeg har altid elsket dyr og derfor har jeg både en kat og en lille hund. Hunden er en blanding mellem racerne Mops/King Charles og bomuldshund. Jeg har altid vil give mine dyr det bedste og derfor deler jeg også mine erfaringer med jer gennem mine artikler. Målet for mig i mine artikler er, at sprede det gode budskab, så dyrene får de bedste vilkår og det bedste liv.

Seneste artikler