Kattemad til killinger – Hvad skal de små have at spise?


Der findes nok ikke noget mere sødt til en lille kattekilling. Måske har din kat fået killinger, eller måske skal du til at hente din nye kattekilling hos dens moder.

Men når man får en kattekilling, så kommer der også spørgsmål, om hvordan man passer bedst på killingen. Hvad skal de spise af foder og hvor meget? Det vil vi komme ind på i denne artikel.

Hvilke stadier går en kat igennem?

En kat går igennem flere stadier igennem livet, hvor foderet skal ændres, når din kat går over i et nyt stadie.

Første stadie er de helt små killinger fra nyfødt til seks måneder. Her skal de spise killingefoder, som vi kommer ind på lidt senere.

Andet stadig er store killinger, som er seks til 12 måneder gamle. Killingerne vokser ikke så meget mere, så derfor skal de ikke have ligeså meget mad som da de var helt små. Hvis katten er blevet kastreret eller steriliseret, så gælder det også, at energibehovet ikke er det samme som før indgrebet.

Tredje stadie hos en kat er fra 1-7 år gamle. Her skal der fodres med voksenfoder, hvor man skal købe foder med begrænset energiindhold, hvis katten er steriliseret eller kastreret.

Fjerde og sidste stadie er katte, der er over 7 år gamle. Nu kan katten beskrives som senior og derfor skal den have seniorfoder, hvor der er fokus på energi- og mineralindholdet.

Et muligt ekstra stadie er, hvis katten bliver drægtig eller er diegivende. Her skal katten have killingefoder en måned før den skal føde, for den har brug for den ekstra energi. Når killingerne stopper med at skal dies, så skal moderen også tilbage på almindelig voksenfoder, da hun ikke længere har brug for den ekstra energi, som fødsel og diegivning har kostet.

Killingefoder

Nu vil vi vende tilbage til foderet for de små nyfødte kære killinger. For hvad skal de egentlig have at spise?

De første 4 uger får killingerne udelukkende mad fra deres moder, men efter 4 uger begynder de at skulle over til killingefoder. De spiser både killingefoder og mælk fra moderen frem til omkring uge 10.

Det virker måske til at være utrolig meget mad som de små killinger skal have, men de skal vokse meget på relativ kort tid og derfor har de brug for al den energi al maden kan give dem.

Hvis du får en killing fra en anden, så skal du bare starte med killingefoder, da killinger som er 12 uger stadig kun skal have killingefoder.

Killingerne skal fortsætte med at få killingefoder indtil de er 6 måneder, hvor de her må blive steriliseret og kastreret. Hvis de bliver neutraliseret, så falder deres energibehov drastisk, hvorfor man skal skifte til energifattigt foder.

Hvis katten ikke bliver neutraliseret, så skal de stadig have mindre energi i maden, fordi de ikke skal vokse ligeså meget længere. Derfor skal man stille og roligt skifte over til almindelig voksenfoder til katte. Det kan gøres over nogle uger, hvor man starter med 90% killingefoder og 10% voksenfoder. Jo længere tid der går, jo mere voksenfoder og mindre killingefoder skal de have.

Efter nogle uger skulle de og deres maver gerne have vænnet sig til, kun at spise voksenfoder. Voksenfoderet har nemlig ikke ligeså højt energiniveau som killingefoderet og derfor burde killingen ikke tage særlig meget mere på.

Overvægt blandt katte og hunde er meget udbredt og det er både synd og farligt for dyrerne at være overvægtige, ligesom det gælder for os mennesker. Derfor er det vigtigt at få vægten hurtigt ned igen, hvis din killing er blevet for overvægtig.

Hvis du er i tvivl, så kontakt din dyrlæge, der kan fortælle dig, hvor meget din kat burde veje.

Fodervarianter

Vi vil nu komme med vores anbefalinger til det bedste killingefoder du kan købe i Danmark. Vi står inde for alle de produkter vi anbefaler, så du kan trygt købe vores anbefalede produkter med god ro i maven.

Sportsman’s Pride Professional Cat Food

Hos Gilpa går man ligesom hos ViElskerDyr meget op i, at dyrene har det godt og de får det bedste foder. Gilpa fokusere både på indholdet af mineraler og vitaminer som begge er essentielle for killinger i starten af deres liv.

Killingefoderet hos Gilpa er også udvalg efter, hvor nænsomt det er for deres maver. Killinger er ligesom hos babyer ikke helt færdigudviklet og det gælder også deres maver. Hvis killingerne får noget foder som er hårdt for maven, så får de for det første svært ved at komme af med det igen og for det andet, så kan de miste appetitten og det er meget skidt, fordi en killing skal have godt med energi gennem foderet.

Derfor anbefaler Gilpa kun én slags foder til kattekillinger og det er Sportsman’s Pride Professional Cat Food. Foderet er nemlig propfyldt med gode mineraler som magnesium, selen, zink, jern, natrium og calcium.

Derudover er der hele 34,5% protein og 21,5% fedt i foderet, som også er rigt på de gode omega fedtsyrer.

Det er dog ikke kun det faktuelle indhold, som er godt i Sportsman’s Pride Professional Cat Food. Det er nemlig også vigtigt, at alle sanser stimuleres for killinger, så smagen er også rigtig god for dette foder.

Lugtesansen bliver også pirret ved Sportsman’s Pride Professional Cat Food, da den indeholder kylling og laks, der begge er fantastiske dufte for en killing.

Derudover er der også fuld smæk på vitaminerne, da foderet indeholder A-, B-, D- og E-vitamin. Flere kunder fremhæver også, at efter deres killinger er begyndt at få Sportsman’s Pride Professional Cat Food, så er deres pels blevet så flot og blank.

Hvis du kunne tænke dig, at købe noget nær det perfekte killingefoder, så kan du købe Sportsman’s Pride Professional Cat Food hos Gilpa lige her eller ved at trykke på posen.

Eden Original Cuisine

Det næste foder vi gerne vil anbefale er Eden Original Cuisine, som både kan spises af killinger og voksne katte.

Foderet er proppet med kød, hvor 85% af posen er lavet af kylling, laks, sild og and. Og det er ikke bare affaldskød der er blevet brugt. Næ nej. Kødet er godkendt som human spise og derved er du sikker på, at kødet har den højeste kvalitet og at mennesker også ville kunne spise det.

De sidste 15% af posen er ikke unødige tilsætningsstoffer. Tværtimod er posen fyld ud med grøntsager, frugt, urter og vitaminer. Denne blanding giver et kaloriefattigt foder med frugt og grøntsager, som samtidigt er super smagfuldt.

Foderet er i bedste kvalitet og derfor også uden hverken korn eller gluten. Derfor er foderet også allergivenligt, hvis din killing skulle lide af allergi. Posen indeholder som sagt både sild og laks og er derfor også spækket med omega 3.

Du finder dette gode foder til din killing ved at trykke på posen ovenfor eller klikke lige her.

Eden Country Cuisine

Det næste foder vi gerne vil anbefale er fra samme firma som før. Eden Country Cuisine hedder foderet og indeholder samme høje kvalitet. Igen kører vi med 85% kød og 15% grøntsager.

I Eden Country Cuisine består kødet af Suffolk and, græsopdrættet lam, vildt, kanin og hele æg. Dette foder er ligeså allergivenligt som den forrige version, da der her hverken er korn eller gluten i.

Eden er kommet frem til, at kattene og hundene lever bedst, hvis de spiser det, som de spiste i naturen, før vi mennesker tog dem som husdyr. Her er de kommet frem til, at en vild kat ville spise 85% kød og 15% frugt og grønt. Derfor disse procentsatser.

Hvis denne variant lød mere som noget for dig og din killing, så kan du købe foderet ved at klikke her eller trykke på posen ovenfor.

1st Choice Healthy Start Kitten

Det næste killingefoder vi vil anbefale er 1st Choice Healthy Start Kitten. Foderet kan gives til killinger fra to til 12 måneder og er med dejlig smag af kylling.

Foderet er i små mundrette bidder, så de små killinger kan bide over dem og samtidig indeholder de lakseolie, der er en rigtig god DHA-kilde, der giver det bedste udvikling for killingens syn, centralnervesystem og hjerne.

1st Choice laver også kun foder af bedste kvalitet, så foderet er uden unødig majs, hvede og soja. Der er i øvrigt heller ikke animalske biprodukter, kunstige farvestoffer, tilsætningsstoffer eller konververingsmidler.

Dette fantastiske foder findes i en pose med 5,44kg og i en med 10 kg. Du finder 1st Choice Healthy Start Kitten ved at klikke på posen eller ved at trykke lige her.

Orijen – Cat & Kitten

Det sidste foder vi gerne vil anbefale til killinger er Orijen – Cat & Kitten. Vi har før anbefalet Orijen hundefoder, fordi Orijen står for høj kvalitet af de bedste råvarer. Det gælder også i deres kattemad og derfor anbefaler vi Orijen – Cat & Kitten til din killing.

Som mange af de andre gode foderprodukter til killinger, så er Orijen – Cat & Kitten lavet af frisk frilandskylling og kalkun. Det er noget af det bedste en killing vil spise og pirrer deres sanser. For at få de bedste og vigtigste vitaminer og mineraler, så indeholder Orijen – Cat & Kitten også redelagte æg og vildtfangede fisk.

Ligesom med Eden kører Orijen efter princippet med 85% kød og 15% grøntsager, da det er hvad killingerne ville spise i naturen.

Hvis Orijen – Cat & Kitten er det foder, som du synes bedst om, så kan du købe det ved at trykke her eller klikke på posen.

Du kan få foderet i 1,8 kg. og i 5,4 kg.

Animigo L-Lysin til katte

Det sidste vi gerne vil anbefale er ikke foder til killinger, men derimod et kosttilskud. Hvis din killing har et svagt immunsystem, så er det godt at få det styrket inden den bliver voksen, så den ikke skal køres til dyrlæge hele tiden.

Animigo L-Lysin til katte er et fodertilskud, som er udviklet til at styrke din kats immunforsvar og indeholder den vigtige aminofedtsyre L-Lysin. Den fungerer som en slags byggesten til killingens immunforsvar og styrker flere at killingens kropsfunktioner.

Det er en ny og forbedret formel, hvor der også er flere andre gode virkestoffer som kamille og passionsblomst og ellers er de fyldt med mineraler og vitaminer. Kapslerne er lavet som almindeligt kosttilskud og kan bruges til både killinger og til voksne katte.

Killinger anbefales at få 1 kapsel to gange dagligt. Du kan købe kosttilskuddet ved at trykke på bøtten eller klikke lige her.

Afsluttende bemærkninger

Det var lidt om foder til din nye lille killing. Vi har præsenteret nogle spændende og smagfulde varianter, der er fulde af god smag. Vi håber at du har fundet lige præcis den variant du skal have til din lille øjesten.

Hvis du vil vide mere om hund, kat eller andre dyr, så kig rundt på vores side, hvor vi har de bedste guides og andre gode ting.

Hvis du har kommentarer eller forslag til artikler vi skal skrive, så send os en mail på kontakt@vielskerdyr.dk.

Martin

Jeg har altid elsket dyr og derfor har jeg både en kat og en lille hund. Hunden er en blanding mellem racerne Mops/King Charles og bomuldshund. Jeg har altid vil give mine dyr det bedste og derfor deler jeg også mine erfaringer med jer gennem mine artikler. Målet for mig i mine artikler er, at sprede det gode budskab, så dyrene får de bedste vilkår og det bedste liv.

Seneste artikler